Esrar Kullanımı Bebeğe Zararı



Soru: Ben yaklaşık on yıldır yalnızca partilerde sosyal esrar içicisiyim. Bunun şimdi karnımdaki bebeğe zararı var mı?

Bundan yirmi yıl öncesinde sigara hakkında olduğu gibi , bugünde esrar kullanımının etkilerine ilişkin elimizde kanıt yoktur. Bir laboratuvar hayvanı olan kobaylarla yapılan testlerde zararları tümüyle belgelenememiştir. Esrar plasentayı geçtiğinden, gebelikleri sırasında esrar kullanan anneler, kobaylarda olduğu gibi doğmamış bebeklerini kaybedebilirler.


Çocuk yapmayı düşünen çiftlere döllenmeyi etkileyeceği için esrarı bırakmaları önerilir, ama siz gebe kaldıysanız, eskiden içtiğiniz için kaygılanmayı bırakın; bunun bebeğe zarar vereceğine ilişkin kanıt yoktur.

Ama gebelik sırasında esrar içmeyi, sürdürmek, mutlu sonla biten öyküye benzemez. Çalışmalar, gebelik sırasında ayda bir gibi sık olmayan esrar kullanımının bile yetersiz kilo almaya, şiddetli ve kronik kusmaya yol açtığını; tedavi edilmezse doğum öncesi beslenmeye engel olduğunu; doğumun tehlikeli olabilecek kadar hızlı olmasıyla, uzamasıyla ya da doğumun ilerlemesinin durmasıyla ilgili olduğunu; düşük doğum ağırlıklı bebek doğumu (riski az da olsa), sezaryen gerekliliği doğum sırasında amnion sıvısının mekonyomlu olması (bebeğin sıkıntıda olduğunu gösteren bir komplikasyon) ve yoğun bakım gerektiren bebek doğumu olasılığın arttığını göstermiştir. Esrar kullananların bebeklerinde doğuştan sakatlık görülme sıklığının arttığına ilişkin kesin kanıt olmamasına karşın bebekle ilgili alkol sendromu benzeri, titremeler, görme bozukluğu ve yeni doğan döneminde yoksunluk benzeri ağlamalar bildirilmiştir.

Esrarın, plasentanın işlevi ve bebekle ilgili iç salgı bezleri sistemi üzerine kötü etkileriyle, gebeliğin başarıyla tamamlanmasına engel olduğu gösterilmiştir. Eldeki kanıtlara dayanarak ABD Sağlık Bakanlığı gebe kadınları esrar kullanımının karnındaki bebeğin sağlığına zararlı olduğuna ilişkin uyarmıştır.

Gebelik sırasında esrara, herhangi bir ilaca yaklaştığınız gibi yaklaşın. Hiç bir ilacı tıbbi olarak gerekmedikçe ya da reçete edilmedikçe almayın. Gebeliğin erken döneminde içtiyseniz kaygılanmayın. Esrar alışkanlığı bırakmayacak her kadın bunu doktoruna gebelik doğrulanır doğrulanmaz söylemelidir.